zondag 19 november 2017

Saakasjvili is 'bereid' nieuwe regering te leiden

Het hoge woord is er uit: Micheil Saakasjvili heeft zich bereid verklaard om Oekraïne te gaan leiden als president Petro Porosjenko snel aan zijn eisen voldoet en een aantal ingrijpende hervormingen doorvoert. Saakasjvili kondigde tijdens een betoging op het Plein van de Grondwet aan dat Porosjenko tot zondag 3 december de tijd krijgt, en dat anders 'het volk' het aftreden van de president zal eisen.

''Oekraïne heeft een ander regering nodig. Die moeten we samen gaan afdwingen en als het nodig is, dan wil ik die regering gaan leiden'', zei de Georgische ex-president en voormalig gouverneur van de provincie Odesa. Saakasjvili wil een volksopstand, maar daar lijkt het maar niet van te komen. Aan het begin van het door hem in gang gezette anti-regeringsprotest waren er enkele duizenden betogers, een week geleden nog 500 en vandaag wist hij slechts enkele tientallen op de been te krijgen.

Mocht het Saakasjvili desondanks lukken om de huidige regering ten val te brengen, dan kan hij geen president worden, hooguit premier. In de eerste plaats is hij zijn Oekraïense paspoort in juli kwijtgeraakt door toedoen van president Porosjenko, maar om diens opvolger te kunnen worden zou Saakasjvili tenminste tien jaar Oekraïens staatsburger moeten zijn. Hij kwam in mei 2015 naar Oekraïne.

Van een grote populariteit bij de bevolking moet hij het momenteel ook niet hebben: recente peilingen geven aan dat nog geen 2 procent van de kiezers achter Saakasjvili staat.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: