woensdag 22 november 2017

'Separatistenleider Plotnitski naar Rusland gevlucht'

Separatistenleider Igor Plotnitski, de zelfbenoemde premier van de Volksrepubliek Loehansk, zou gevlucht zijn naar Rusland. Woordvoerder Artem Sjevtjenko van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dit vernomen te hebben van ''bronnen''.

Het nieuwsagentschap RBC meldt op basis van eigen informatie uit de omgeving van Vladislav Soerkov, topadviseur van het Kremlin, dat het Kremlin de kant heeft gekozen van Plotnitski's 'minister van Binnenlandse Zaken' Igor Kornet. Plotnitski ontsloeg Kornet, maar die weigerde daarmee akkoord te gaan. De separatistenleider zou door het Kremlin niet aan de kant zijn gezet, maar 'een laatste kans' hebben gekregen om de situatie recht te zetten. ''Moskou heeft besloten zijn invloed op Loehansk te vergroten'', aldus RBC.

Intussen is nog altijd niet duidelijk waar de militairen vandaan komen die gisteren een aantal overheidsgebouwen in de stad Loehansk hebben bezet. Plotnitski liet gistermiddag in een verklaring weten dat de soldaten in opdracht van Kornet de straat op waren gegaan, maar dat hij de situatie onder controle had.

Er waren ook berichten dat een grote legercolonne vanuit het bezette deel van Donetsk naar Loehansk was gegaan. Waarnemers van de OVSE meldden gisteravond eveneens dat zij veel legervoertuigen zonder kentekenplaten zagen die op weg waren naar de stad Loehansk. Gisteravond laat meldde de Oekraïense legerleiding dat er veel Russische tanks waren gesignaleerd die de grens naar Loehansk over waren gestoken.

President Petro Porosjenko heeft vanmorgen gesproken met zowel de legerleiding als de Nationale Veiligheids- en Defensieraad over de situatie in Loehansk. ''We zijn op alles voorbereid'', meldt Porosjenko via zijn officiële website.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: