woensdag 8 november 2017

Transparancy International wil haast met anti-corruptierechtbank

Transparancy International wil dat president Petro Porosjenko zo snel mogelijk het wetsvoorstel aan het parlement voorlegt dat voorziet in het oprichten van een gespecialiseerde rechtbank voor grote corruptiegevallen. ''Het is niet nodig om eerst weer een werkgroep op te zetten om het wetsvoorstel te beraadslagen'', zegt de organisatie die zich wereldwijd inzet om corruptie tegen te gaan.

Maandag kwam Irina Loetsenko, de vertegenwoordiger van de president in het parlement, met de mededeling dat het voorstel binnen twee weken aan het parlement voor te leggen. Tegelijkertijd tekende zij daar echter bij aan dat de president het nodig vindt dat een werkgroep zich over de hoofdlijnen van het voorstel buigt.

Er zijn volgens Transparancy International al voldoende deskundigen geraadpleegd, terwijl de Commissie van Wenen zich een maand geleden al positief heeft uitgelaten over het wetsvoorstel. Wel vindt deze commissie dat de niewue rechtbank het alleenrecht krijgt om te beslissen in de corruptiezaken die zijn aangedragen door het anti-corruptiebureau NABOe en de in corruptiebestrijding gespecialiseerde tak van het Openbaar Ministerie.

De rechters moeten via een open sollicitatieprocedure worden aangesteld, met toezicht van internationale organisaties. Ook moeten de rechters voldoende bescherming krijgen zodat ze niet door verdachten onder druk gezet kunnen worden. Verder wil de Commissie van Wenen dat er een onafhankelijke instantie komt voor hoger beroep.

''Het is urgent dat er zo snel mogelijk verandering komt in de huidige situatie waarin topofficials toch vrijuit gaan als ze grote bedragen hebben verduisterd'', aldus directeur Jaroslav Joertsjisjin van het Oekraïense kantoor van Transparancy International. Hij roept het parlement op om het wetsvoorstel van president Porosjenko zonder omhaal te accepteren, dus zonder eerst nog een werkgroep om de komst van een anti-corruptierechtbank te vertragen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: