dinsdag 21 november 2017

Video: onduidelijke situatie in Loehansk, soldaten zonder insignes op straat

Het Russische leger heeft mogelijk ingegrepen in de stad Loehansk bij een conflict tussen separatistenleider Igor Plotnitski en zijn 'minister van Binnenlandse Zaken' Igor Kornet. Er zijn gewapende militairen opgedoken bij het het kantoor van Kornet zonder insignes en andere uiterlijke kenmerken, zoals in maart 2014 het geval was bij de bezetting van de Krim. Maar volgens onbevestigde berichten kunnen het ook de 'veiligheidstroepen' zijn van separatistenleider Alexander Zachartsjenko uit Donetsk.

De lokale nieuwssite 0642.ua meldt dat Kornet gisteren is ontslagen door Plotnitski, waarna Kornet zich in het 'ministerie van Binnenlandse Zaken' verschanst heeft omdat hij het niet eens is met deze gang van zaken. Kornet zou samen met voormalige agenten van de in februari 2014 ontbonden oproerpolitie Berkoet de toegang tot het gebouw hebben gebarricadeerd.

Volgens de nieuwssite Novaja Gazeta zijn diverse overheidsgebouwen in Loehansk onder controle van de onbekende soldaten. Het personeel zou naar huis zijn gestuurd. Ook de lokale televisiezender is in handen van de militairen. Dit alles kan wijzen op een machtsgreep, alleen is nog onduidelijk wie er dan achter moet zitten. De soldaten weigeren commentaar of maken melding van ''een geplande oefening''.

Bronnen: Unian, 112.ua, YouTube
 

Geen opmerkingen: