donderdag 9 november 2017

Video: satire Deutsche Welle valt slecht in Oekraïne

Deutsche Welle heeft zich de woede op de hals gehaald van veel Oekraïners die niet kunnen lachen om de nieuwe satirische animatieserie Zapovednik van deze internationaal georiënteerde omroep. Hun president Petro Porosjenko wordt weggezet als een regelrechte bedelaar, terwijl de militaire escapades van Rusland op Oekraïens grondgebied worden weggelachen.

Vooral de scene waarin Porosjenko Soerzhik spreekt - een mix van Oekraïens en Russisch zoals dat door veel mensen in de provincie gesproken wordt - en hij de Amerikaanse president Donald Trump om ''fantastische'' wapens vaagt om te vechten tegen de ''Marsianen uit Rusland'' die ''erg groen en beleefd'' zijn. Het is een scene die doet denken aan de science fiction blockbuster Men In Black. In de versie van de Deutsche Welle is Porosjenko in het pandjeshuis van Trump die achter een vitrine vol horloges staat. Als hij om wapens vraagt, drukt Trump op een knop en komt een waar arsenaal aan wapens te voorschijn. Porosjenko pakt er een wapen uit en probeert het uit, daarbij het geheugen van hemzelf en de verkoper uitwissend, en de scene herhaalt zich.

Als deze scene op de lachspieren van de Oekraïners zou moeten werken, dan is dat hier niet gelukt. De Krim is niet bezet door 'Martianen' in 2014, maar door het Russische leger, zoals president Vladimir Poetin uiteindelijk toch heeft toegegeven. De militairen gedroegen zich professioneel, maar hadden geen insignes op hun uniformen, zodat ze aanvankelijk 'groene mannetjes' werden genoemd. De Russische staatsmedia spraken van 'beleefde mensen'.

Er is afdoende bewijs dat het Russische leger samen met de pro-Russische rebellen hebben gevochten om twee 'volksrepublieken' los te weken van Oekraïne. Er zijn sinds april al meer dan 10.000 doden gevallen - voor het merendeel Oekraïners. Het Kremlin blijft ontkennen dat het zich met de gang van zaken in de Donbas bemoeit.

De Oekraïense regering heeft bij herhaling aan de Verenigde Staten gevraagd om defensieve wapens om het Russische leger te weerstaan, en Rusland heeft er alles aan gedaan om dat te dwarsbomen. Volgens de speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker ligt het verzoek nog altijd op het bureau van president Trump.

Op de sociale media is veel kritiek op Zapovednik. Deutsche Welle wordt een slechte smaak verweten. In een column op de website van de mensenrechtengroep Charkiv schrijft Halja Cojnash dat de producers zorgvuldiger en met meer begrip voor de moeilijke positie van Oekraïne hadden moeten opstellen.

Er is geen officiële reactie van de regering, maar de onderminister voor Informatie Dmitro Zolotoechin heeft al wel opgemerkt dat het programma volledig in het straatje van het Kremlin past. ''Rusland gebruikt al heel lang humor om z'n ware bedoelingen te verbergen. Woordvoerder Christoph Jumpelt van Deutsche Welle verdedigt Zapovednik met de opmerking ''dat er voors en tegens zijn, dat is nu eenmaal zo met satire''. Er zou in het buitenland veel interesse zijn om de serie ook uit te zenden, onder meer van de Russische zender Dozhd.

In de eerste aflevering van Zapovednik is ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te zien die tomaten wil verkopen aan Poetin, en officials in het Kremlin die bespreken hoe ze de demonstraties van de oppositie de kop in kunnen drukken.

Bronnen: Deutsche Welle, RFE/RL, YouTube

  

Geen opmerkingen: