donderdag 9 november 2017

VN vreest voor lot miljoenen burgers in Donbas

De Verenigde Naties ziet bezorgd uit naar de winter in Oost-Oekraïne die voor veel burgers in het oorlogsgebied rampzalig dreigt uit te pakken. ''Als ze het straks in de vrieskou zonder water en verwarming moeten stellen, dan heeft dat ernstige gevolgen voor miljoenen Oekraïners'', stelt Neal Walker, de vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Oekraïne.

''Nu al hangt de watervoorziening voor 1,1 miljoen burgers aan weerskanten an de 459 kilometer lange frontlijn aan een zijden draadje. In de afgelopen zes dagen is het waterfiltratiestation Donetsk al driemaal beschoten. Het waterfiltratiestation Verchniokalmjoeska werd in één nacht maar liefst twaalfmaal getroffen door een granaatinslag. Dat de watervoorziening desondanks nog altijd werkt, is te danken aan de dappere mannen en vrouwen van Voda Donbasa die hun leven er voor op het spel zetten'', aldus Walker.

De Verenigde Naties waarschuwt ook voor het vrijkomen van chloorgas als de opslag daarvan bij een waterfiltratiestation een voltreffer krijgt. Mocht een gastank met een capaciteit van 900 kilogram chloorgas, dan is dat dodelijk voor iedereen die zich binnen een straal van 200 meter bevindt.

Walker: ''Daarom wil ik de strijdende partijen er nog eens op wijzen dat ze deze voorzieningen moeten ontzien en rekening houden met de bevolking. Het vernielen van de watervoorziening of het centrale verwarmingsstelsel is zonder meer een schending van de internationale regels.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: