zondag 5 november 2017

Volker: Rusland is voor 100 procent verantwoordelijk

De speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker zegt er zeker van te zijn dat Rusland de separatisten in Oost-Oekraïne aanstuurt en voor honderd procent verantwoordelijk is voor wat daar gebeurt. Hij ontkende op een persconferentie in Washington dat ook andere landen, in het bijzonder de Verenigde Staten verantwoordelijk zijn voor het oorlogsconflict, zoals Russische journalisten veronderstellen. Evenmin is het een binnenlands conflict, zoals Rusland steeds benadrukt.

Volker antwoordde op een vraag over het ontbreken van enige dialoog tussen de Oekraïense regering en de 'volksrepublieken' van de separatisten in Donetsk en Loehansk. Het is volgens hem overduidelijk dat dat er wordt gewerkt met huurlingen die zowel militair als in het openbaar bestuur werken in opdracht van Rusland. Alleen door met Rusland tot afspraken te komen, kan het conflict in de Donbas worden beëindigd.

De Amerikaanse diplomaat legde ook uit dat hij pas naar de nu bezette gebieden gaat als het conflict is beëindigd. ''Ik zou graag naar Loehansk en Donetsk gaan als het eenmaal vrede is, als iedereen veilig is, om te zien hoe er wordt gewerkt aan de wederopbouw.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: