maandag 15 november 2010

Doofheid is een groot probleem in Oekraine

Wie doof is, heeft een probleem. Zeker in Oekraine, waar weinig aandacht is voor de problemen waarmee doven worstelen. Anders dan in Nederland is nauwelijks sprake van ondertiteling op de Oekraiense televisie. Alleen buitenlandse films worden ondertiteld. Medisch gezien wordt er weinig gedaan voor doven, van hoorapparaten-op-maat is nauwelijks sprake. Doofheid is evenwel een groot probleem: een op de 23 Oekrainers is in meer of mindere mate doof.

Andriy Pyshny, de rechterhand van voormalig parlementsvoorzitter Arseny Yatsenyuk, werd twee jaar geleden bijna van het ene op het andere moment doof. Hij had het geluk dat hij in het buitenland behandeld kon worden, maar sindsdien is hij wel een pleitbezorger voor doven in Oekraine.

Hij constateert dat bijvoorbeeld politiemensen en douanebeambten weliswaar Engels leren om buitenlandse gasten te woord te kunnen staan tijdens de Europese kampioenschappen voetbal in 2012, maar eigenlijk zouden zij ook gebarentaal moeten leren.

Het onderwijs in Oekraine speelt wel in op doofheid. Er zijn inmiddels 59 speciale scholen voor doven en 13 universiteiten accepteren ook dove studenten. Veel zijn het er overigens niet: er studeren nu 159 dove jongeren. In september opende een weeshuis in Dnipropetrovsk, speciaal voor dove kinderen.



Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: