maandag 29 november 2010

Oekraïense president toont begrip, vice-premier niet

President Viktor Janoekovitsj en premier Mikola Azarov hebben vanmorgen op het plein Maidan in de hoofdstad Kiev het tentenkamp bezocht van de ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf die al sinds begin vorige week protesteren tegen de nieuwe belastingwetgeving.

Janoekovitsj toonde begrip voor de ondernemers en stelde hen voor een werkgroep op te richten die samen met zijn regering gaat praten over amendementen op de omstreden belastingwet. Komende donderdag zou de werkgroep dan met de president kunnen spreken over wijzigingen in de wet die op 1 januari in werking moet treden.

Janoekovitsj was duidelijk op zoek naar steun voor z'n eigen bezwaren tegen de wet. "Deze wet verzwaart de belastingdruk voor het bedrijfsleven en daar ben ik op tegen. Die druk moet er af en als dat niet lukt, dan spreek ik mijn veto uit over deze wet", aldus de president. Hij sloot niet uit dat er ontslagen vallen binnen de regering. "Ik ga uitzoeken wie hier verantwoordelijk voor is."

Ook op vragen en opmerkingen van de boze ondernemers op Maidan over de corruptie in het land ging Janoekovitsj in. "Ik zal alles in het werk stellen om corruptie bij de overheid tegen te gaan. Maar dat kan niet van vandaag op morgen."

Een ander geluid kwam vandaag van vice-premier Serhiy Tihipko. Hij vindt de kritiek dat de nieuwe belastingwetgeving veel banen gaat kosten ongegrond. Ondernemers die jaarlijks minder dan 300.000 gryvnia (30.000 euro) omzetten, ondervinden volgens Tihipko geen hinder. "Statistieken geven aan dat 85 procent van de ondernemers die nu onder de vereenvoudigde regels van de huidige belastingwetgeving vallen, niet meer dan 300.000 gryvnia omzetten."


Bronnen: Forum, Ukrinform

Geen opmerkingen: