donderdag 18 november 2010

Politie worstelt met de Engelse taal


'Welkom in Oekraine. Ik ben een agent van de nationale verkeerspolitie.' Politiemensen herhalen dat keer op keer tijdens hun Engelse les ter voorbereiding op de invase van Europese voetballiefhebbers in de zomer van 2012. In hun donkerblauwe uniformen zitten twintig politiemensen er als schoolkinderen bij, terwijl ze driftig notities maken. Ze zijn bezig aan een drie maanden durende cursus in de hoofdstad Kiev.

'Kan ik u helpen? Mag ik uw rijbewijs zien?' Vriendelijke vragen die in schril contrast staan met de reputatie van de verkeerspolitie. Onderbetaalde agenten die bekend staan als gewelddadig en corrupt.
 
Maar met het EK 2012 in het vooruitzicht wil de overheid alles doen om de politiemacht goede manieren bij te brengen, te beginnen bij hun taalvaardigheid. ‘Het is een nationale schade dat politiemensen in het centrum van onze hoofdstad het Engels niet machtig zijn’, aldus vice-premier Boris Kolesnikov die belast is met de voorbereidingen op het EK. 

De gratis Engelse lessen zijn bedoeld voor politiemensen in de vier Oekraiense speelsteden: Kiev, Lviv, Donetsk en Kharkiv. Aanvankelijk was het ook de bedoeling dat er Spaans en Duits geleerd moest worden, maar de politiemensen vonden het leren van de Engelse taal al moeilijk genoeg. Inmiddels zijn ruim 500 agenten (van de 16.000) begonnen aan een cursus Engels.

In het hoofdkwartier van de verkeerspolitie in de hoofdstad komt elke donderdag een groep van 21 cursisten bijeen. Allemaal veertigers. 'Als een buitenlander geen paspoort heeft, vraag dan om een ander document', legt hun leraar uit. Professor Katerina Litvak schriijft woorden als 'government issued photo ID' en 'driving license' op het schoolbord.  Ook komen typische vragen van toeristen aan bod, zoals: 'Ik ben de weg kwijt, kunt u mij de weg wijzen naar mijn hotel?'

Ook wordt de agenten geleerd hoe ze een vrijblijvende conversatie met voetballiefhebbers aan kunnen gaan. 'Does he in football?' vraagt een met de Engelse taal worstelende politieman zijn collega’s. 'Do you play football?', corrigeert de leraar hem.


Bron: AFP

 

Geen opmerkingen: