zaterdag 13 november 2010

Verkiezingen 'verre van perfect'

De lokale verkiezingen, door waarnemers omschreven als ondemocratisch en omgeven met fraudes, kunnen het internationale aanzien van de Oekraiense president Viktor Janoekovitsj schaden. Een beste reputatie had hij toch al niet. De presidentsverkiezing van november 2004 werd door Janoekovitsj gewonnen, maar daarbij was zoveel fraude gepleegd dat de uitslag ongeldig werd verklaard.

Ditmaal was verwacht dat Janoekovitsj op z'n minst zou streven naar democratische verkiezingen, om z'n imago wat op te poetsen. Hij kan de nodige kritiek verwachten als hij op maandag 22 november in Brussel is voor een EU-Oekraine ontmoeting.

Janoekovits heeft inmiddels wel toegegeven, tegenover het hem welgezinde persbureau Interfax Ukraine, dat de verkiezingswetgeving ondeugdelijk was en dat de gang van zaken bij de verkiezingen van zondag 31 oktober verre van correct was. Dat wordt nog 'ns onderstreept door het gegeven dat ook twee weken na de verkiezingen nog niet alle uitslagen bekend zijn. Uiterlijk op 5 november hadden alle uitslagen bekend moeten zijn. Critici waarschuwden maanden geleden al voor problemen bij de verkiezingen, nadat de kieswetgeving was aangepast.

Een van de meest schokkende fraudegevallen deed zich voor in Kharkiv, na Kyiv de grootste stad van Oekraine. Arsen Avakov van Timosjenko's Vaderland kreeg 34,7 procent van de stemmen, z'n rivaal Hennadiy Kernes van Janoekovitsj' Partij van de Regio's 30,9 procent. Maar na een nieuwe telling bleek Kernes de winnaar, met een marge van 0,63 procent.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Lviv werd 18,6 van de stemmen ongeldig verklaard. Veel mensen stemden op kandidaten die zich inmiddels hadden teruggetrokken, maar waarvan de namen nog wel op het verkiezingsbiljet stonden. De Almelose burgemeester Jon Hermans, als EU-waarnemer aanwezig bij de verkiezingen in Lviv, constateerde dat de democratie ver is teruggeworpen. "Het was een absurde ervaring'', aldus Hermans.


Bron: o.a. Kyiv Post

Geen opmerkingen: