donderdag 30 december 2010

Grote plannen voor aanleg autosnelwegen

Minister Boris Kolesnikov van Infrastructuur ziet er naar uit. “Over vijf tot zeven jaar ken je Oekraïne niet terug”, verwacht hij. In de komende jaren worden meerdere autosnelwegen aangelegd. “De belangrijkste daarvan is de 1.400 kilometer lange trans-Oekraïnelijn van Krakovets naar Uspeka. Een gedeelte daarvan, van Kiev naar Chop, is al gereed.”

In Polen wordt hard gewerkt aan het doortrekken van de E40 als vierbaansweg vanaf Krakau naar de Oekraïense grensovergang Krakovets. Kolesnikov: “Van Krakovets naar Lviv is 80 kilometer. Over anderhalf jaar moet hier een vierbaans weg liggen.”

Ook komt er een nieuwe trans-Dnjepnr snelweg van Kiev via Kaniv, Charkasy en Dniprodzerzhynsk, Dnipropetrovs en over de rivier Dnjpepr naar Donetsk, Uspenka en Rostov-aan-de-Don.

Een ander project is de vierbaans snelweg van Moskou naar Simferopol in de Krim. Het gedeelte van Kharkiv naar Dnipropetrovsk ligt er inmiddels. Minister Kolesnikov: “Nu moeten we de weg doortrekken van Zaporizhzhia via Melitopol naar Dzhankoy. Daarmee is de route van Moskou naar Simferopol volledig vierbaans geworden.”

De Oekraïense overheid neemt de aanleg van al deze snelwegen voor haar rekening. Volgens Kolesnikov waren er geen andere investeerders te vinden. Ook worden het geen tolwegen, de aanleg wordt betaald uit een extra opslag op de benzineprijs. Blijft er geld over, dan wordt dat besteed aan het verbeteren van andere wegen in het land.

Bron: UkrInform

Geen opmerkingen: