vrijdag 17 december 2010

Parlementsleden ziekenhuis in geslagen

Vijf parlementsleden van het Blok van oppositieleider Julia Timosjenko zijn donderdag gewond geraakt bij een gevecht met andere parlementariërs. Eén liep een gebroken hand op, een andere parlementslid belandde in het ziekenhuis met een gebroken kaak en een derde werd met een gapende hoofdwond per brancard afgevoerd toen aanhangers van president Viktor Janoekovitsj leden van de oppositie met geweld de zaal uitwerkten.

De heisa begon toen aanhangers van Timosjenko spandoeken ophingen. Er werd met stoelen en perforators gegooid. Zelfs voor Oekraiense begrippen was het een ongehoord heftig handgemeen in het parlement. Er vallen wel vaker klappen.

Volgens Andriy Shevchenko van Timosjenko’s Blok waren het leden van de Partij van de Regio’s. Op z’n Twitteracccount noemt Shevenco de namen van Dimitri Salamatin, Oleg Tsarev, Alexander Volkov en Nikola Zlochevsky. “Het waren net beesten”, aldus Shevchenko. “De volgende keer gebruiken ze vast messen.”

De spanning in de Oekraïense politiek is toch al te snijden sinds oppositieleider en oud-premier Timosjenko eerder deze week werd beschuldigd van misbruik van milieufondsen om er de pensioenen van te betalen. Van het openbaar ministerie mag ze Kiev voorlopig niet verlaten.

Volgens Timosjenko wordt het anders inzetten van milieugeld haar persoonlijk aangerekend als een misdrijf. Zelf ziet zij dat anders: “Toen we er als land financieel heel slecht voor stonden, hebben wij voorrang gegeven aan het betalen van de pensioenen.”

Bronnen: Kiyv Post, ForUm, De Pers

Geen opmerkingen: