vrijdag 17 december 2010

TVi en 5 Kanal vechten persbreidel aan

http://1.bp.blogspot.com/_MkbiuJCuROI/TQuSRBQv0FI/AAAAAAAAByA/BDxuhS3ORm8/s1600/7424.jpg

TVi en 5 Kanal vechten het besluit van de Nationale Raad voor televisie- en radio-uitzendingen aan waarbij beide onafhankelijke televisiezenders nog maar de helft van het aanvankelijk toegezegde aantal frequenties werd toebedeeld. Aanvankelijk zou TVi er 33 uitzendfrequenties bij krijgen en 5 Kanaal 26. Daarmee zouden de zenders een aanzienlijk groter bereik hebben dan tot nu toe.

Inter Media Groep, de grootste omroeporganisatie van Oekraïne, kreeg slechts 20 uitzendfrequenties toebedeeld. IMG gng in beroep, met als gevolg dat TVi en 5 Kanal samen nog maar 27 frequenties kregen.

TVi en 5 Kanal zien het terugdraaien van het eerdere besluit als het zoveelste bewijs dat de overheid het de beide onafhankelijke zenders moeilijk wil maken. Sinds het aantreden van Viktor Janoekovitsj als president is de overheid meermalen beschuldigd van het aantasten van de persvrijheid.

Journalisten beschuldigen de overheid er van dat die de geheime dienst opdracht heeft gegeven om hen in de gaten te houden. In juni werden beelden gemaakt dat agenten van de SBU TVi-directeur Mikola Knyazhytsky volgden.

Het Europese Parlement heeft zich inmiddels ook met de kwestie bemoeid. Op 25 november werd een resolutie aangenomen die het terugdraaien van het frequentiebesluit veroordeeld. In een open brief aan president Janoekovitsj en premier Azarov hebben journalisten van TVi en 5 Kanal opgeroepen om gevolg te geven aan de oproep van het Europees Parlement om beide zenders alsnog de eerder beloofde frequenties te geven.


Bron: International Press Institute

Geen opmerkingen: