vrijdag 21 januari 2011

Dieper spitten, CNN!

Eén van 's werelds belangrijkste nieuwszenders trekt bijna een week uit om een beeld te geven van Oekraïne. Maar geen goed beeld, vindt de krant Kyiv Post. Aan de ene kant is het goed om te zien dat CNN aandacht heeft voor Oekraïne, maar tegelijkertijd is het teleurstellend dat de zender zich beperkt tot PR-achtige, kunstmatige beelden waarin de eigen inwoners hun land niet eens kunnen herkennen.

Oekraïne verdient beter, aldus de Kyiv Post.

Terwijl de Verenigde Staten en de EU zich steeds meer zorgen maken over het democratische gehalte van het Oekraïne van president Viktor Janoekovitsj, beperkt CNN zich tot mooie plaatjes. "We zagen geen journalistiek product dat laat zien wat er aan de hand is in Oekraïne."

Verder: "We zagen hoe vice-premier Boris Kolesnikov de veelbelovende agrarische sector ophemelde. Onvermeld bleef het gesjoemel met de exportquota van graan en het ondoorzichtige beleid dat buitenlandse investeerders op hoge verliezen is komen te staan."

Ook was er een aflevering waarin een tevreden lachende politieman uit Donetzk de Engelse taal machtig probeert te worden, in de aanloop naar het EK voetbal van 2012. Onvermeld bleven hier, aldus de Kyiv Post, de recente aanvallen op de oppositiepartijen in het land, noch de alsmaar voortdurende incidenten die te maken hebben met brutaal politieoptreden, corruptie en discriminatie.

Er komt volgens een CNN-woordvoerder nog een aflevering van het programma i-List met een vraaggesprek met president Janoekovitsj, waarin hij zegt dat zijn regering 'politieke en economische stabiliteit nastreeft en een balans tussen Oost en West, anders dan zijn pro-Westerse voorganger Viktor Joesjenko'.

Volgens CNN is de serie gesponsord door het Oekraïnse Fonds voor Economische Hervorming. Volgens haar website wordt dit fonds gefinancierd door het bedrijfsleven. Doelstelling van het fonds is om een positief beeld van Oekraïne te schetsen. Navraag van de redactie van de Kyiv Post bij CNN leert dat i-List anchorman Jim Clancy over deze sponsor oordeelt: "Volgens mij is het de overheid." Hij karakteriseert zijn programma als 'culturele journalistiek' die niet diep in gaat op politieke kwesties. De journalistieke onafhankelijk was overigens niet in het geding, aldus CNN. Ik veronderstelde dat het om de overheid assumed they were government."

De redactie van de Kyiv Post vindt dat CNN te zachtzinnig is omgesprongen met Janoekovitsj. "Het is jammer dat CNN er niet meer is als de oppositie in de hoofdstad gaat protesteren tegen het huidige overheidsbeleid."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: