vrijdag 21 januari 2011

Eenheid in het land- hoezo, eenheid?

Vijf oppositiepartijen houden zaterdag hun grote demonstratie op het St. Sofiaplein in de hoofdstad Kiev. De Oekraïense Volkspartij paradeert met de grootste Oekraïense vlag ooit door het centrum, terwijl op het plein ongetwijfeld oppositieleider en oud-premier Julia Timosjenko het hoogste woord heeft.

Ook elders in de stad worden ter gelegenheid van de Dag van de Oekraïense Eenheid (1918, Oost- en West-Oekraïne verenigden zich) politieke manifestaties gehouden. Op het Onafhankelijkheidsplein is een galaconcert en in de Khreschatykstraat is een festival. De Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj komt bijeen bij de monumenten voor Taras Shevchenko en Mikhailo Hrusjevski. De president en premier Mikola Azarov leggen er kransen.

Gezien de verscheidenheid van alle manifestaties is de eenheid morgen ver te zoeken. Minister Anatoli Mohiljov van Binnenlandse Zaken gaf begin deze week te kennen dat hij 'bloedige onlusten' verwacht, iets wat overigens later werd ontkend door een woordvoerder van hetzelfde ministerie.

Timosjenko schreeuwde meteen moord en brand: dit zou enkel een poging zijn om iets uit te lokken en de oppositie de schuld in de schoenen te schuiven. Hoe dan ook, er zijn morgen minstens 2.000 politiemensen op de been om de orde te handhaven bij de verschillende manifestaties in de stad.

Over het ontbreken van eenheid sprak vandaag ook de politicoloog Oleksi Haran, hoogleraar aan de Kyiv Mohyla Universiteit tijdens een personferentie. "De oppositie heeft het over de noodzaak om eenheid te tonen, maar ik vrees dat we morgen juist zullen zien hoe verdeeld de oppositie is als die de Dag van de Eenheid gaat vieren op verschillende pleinen in de stad."

Directeur Volodomir Fesenko van het Penta Centrum voor Politieke Studies wees op een andere tweedeling, die tussen Oost- en West-Oekraïne. "Zowel de overheid als de oppositie hebben daar de afgelopen tijd een grote bijdrage aan geleverd", aldus Fetenko.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: