vrijdag 21 januari 2011

Met twee bommen is het nog niet over...

President Viktor Janoekovitsj keert er een dag eerder voor terug van zijn werkbezoek aan Japan, het leger is in staat van paraatheid in de regio Donetzk. Maar in Makivka is 'alles rustig', melden de autoriteiten. Donderdagmorgen vroeg ontploften daar twee bommen: de eerste was verstopt in een vuilnisbak bij het kantoor van het mijnbouwbedrijf Makeevogul, de tweede in een winkelcentrum in een buitenwijk.

Vervolgens dook er een anonieme brief op met het dreigement dat er 's middags om vijf uur nog vijf bommen zouden ontploffen als niet voor die tijd 4,2 miljoen euro betaald zou worden. Groot alarm, maar er gebeurde niets.

Wel gonst het inmiddels van de geruchten. Het losgeld zou betaald zijn. Ooggetuigen meldden dat ze drie gepanserde geldwagens hebben zien rijden. Ook dook het gerucht op dat de directie van het mijnbedrijf deze bomaanslagen in scene gezet zou hebben om de aandacht af te leiden van het onderzoek naar het verduisteren van vele miljoenen bij Makeevogul.

Tegenover de Ukrainska Pravda verklaarde oppositieleider Julia Timosjenko dat de bomaanslagen heel goed een afleidingsmanouvre kunnen zijn, met de grote demonstratie in Kiev morgen in het vooruitzicht. "Daar zijn in het buitenland goede voorbeelden van te vinden, aldus Timosjenko.

Janoekovitsj heeft de veiligheidsdiensten opgeroepen om in het hele land waakzaam te zijn.

Bronnen: Interfax-Ukraine, Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: