donderdag 27 januari 2011

Nieuwe aanklacht tegen Timosjenko

Het openbaar ministerie verwijt oud-premier Julia Timosjenko dat zij 1.000 ambulances heeft gebruikt tijdens haar strijd om het presidentschap. Aanhangers van Timosjenko gebruikten de wagens een jaar geleden om in het hele land campagne te voeren. Dat zou de staat 6,1 miljoen euro gekost hebben.

Eerder werd Timosjenko al langdurig ondervraagd over misbruik van 30 miljoen euro, geld dat Oekraïne van Japan kreeg als compensatie voor CO2-rechten. Het geld werd gebruikt om de staatspensioenen uit te betalen in in juni 2009. De economische crisis was toen in volle gang was en de overheid zat zo slecht bij kas dat de pensioenuitbetaling in gevaar was. Timosjenko wijst beide aanklachten van de hand. Volgens haar zijn ze politiek gemotiveerd en niet strafrechterlijk.

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Jury Lutsenko zit gevangen sinds 26 december. Er waren meerdere aanklachten tegen hem, maar vandaag maakte zijn advocaat bekend dat die nu tot één formele aanklacht zijn gebundeld. Lutsenko zit voorlopig nog vast.

Timosjenko is weliswaar nog op vrije voeten, maar ze mag de hoofdstad Kiev niet verlaten. Ook is haar een bezoek aan Brussel ontzegd door justitie. Timosjenko wilde daar de EU-commissie inlichten over de manier waarop de huidige regering haar en zes van haar toenmalige ministers monddood probeert te maken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: