zaterdag 15 januari 2011

Oekraïense autoriteiten 'als een schooljongen'

Oekraïne heeft geen beste beurt gemaakt bij het bezoek van Eurocomissaris Stefan Fule afgelopen week. Een lid van Fule's delegatie vertelde na afloop van het bezoek aan de krant Dzerkalo Tyzhnia dat de Oekraïense gesprekspartners wel iets weg hadden van een schooljongen die wel weet dat hij iets verkeerd heeft gedaan, maar net doet alsof z'n neus bloedt.

Goed voorbereid waren ze in ieder geval, aldus het delegatielid. Toen vanuit de delegatie bezorgdheid werd geuit over de vervolging van leden van de oppositie, werd gereageerd: "Maar jullie vragen om gerechtigheid, en dat is precies wat we hier doen." Toen de Oekraïense regering werd gewezen op het recht op vrije vergadering, werd gewezen op de demonstranten tegen de nieuwe belastingwet die door de overheid geen strobreed in de weg werd gelegd.

Volgens het delegatielid is het met de beperking van de vrijheid van meningsuiting nog niet zo slecht gesteld dat sancties tegen Oekraïne overwogen moeten worden. De delegatie heeft echter wel een signaal afgegeven dat de EU wel degelijk in de gaten heeft wat zich momenteel in Oekraïne afspeelt.

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: