dinsdag 18 januari 2011

Oppositie: Janoekovitsj, kies niet alleen je eigen kerk

De oppositie heeft president Viktor Janoekovitsj verzocht om te stoppen met de discriminatie van de Oekraïense kerk, in het bijzonder de Ooekraïens-orthodoxe kerk patriarchaat van Kiev. Het gaat om de fracties van Ons Oekraïne en BYuT, maar ook 50 onafhankelijke parlementsleden hebben zich bij het verzoek aangesloten.

"Wij maken ons ernstige zorgen dat u, als staatshoofd, en met u de overheid alleen maar oog heeft voor het belang van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het patriarchaat Moskou. Daarmee houdt u zich niet alleen aan de grondwet en andere wetten van ons land, maar laat u ook religieuze organisaties links liggen die miljoenen Oekraïners vertegenwoordigen", aldus de parlementsleden aan het adres van de president die tijdens de orthodoxe kerstviering de Grieks-katholieke kerk 'vergat' in zijn kerstboodschap.

Volgens de oppositie dat het erkennen van slechts één kerk en het achterstellen van de rest leidt tot religieuze spanningen in het land. De parlementsleden willen dat president Janoekovitsj de dialoog tussen staat en kerk herstelt door gesprekken aan te gaan met de onder meer de Oekraïens-orthodoxe kerk patriarchaat Kiev, de Grieks-orthodoxe kerk, de rooms-katholieke kerk, de Apostolische kerk en andere kerkgenootschappen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: