vrijdag 14 januari 2011

Superdonor Canada aarzelt

Een hard oordeel wordt in Canada geveld over Oekraïne, meldt de Winnipeg Free Press. Opmerkelijk, want Oekraïne is één van Canada's lievelingen als het gaat om buitenlandse hulp. "Het land heeft weinig vooruitgang geboekt bij het aanpakken van de corruptie in de afgelopen vier jaar, ondanks diverse aansporingen om er eens serieus werk van te maken", aldus de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), een onderzoeksbureau dat door 36 westerse democratieën wordt gesponsord.

Het in Parijs gevestigde OECD constateert bij meerdere landen, maar speciaal ook in Canada, sterke twijfels zijn gerezen of er nog wel zoveel geld naar Oekraïne moet gaan. "Donors zoeken de bevestiging dat er een politieke wil is bij de Oekraïense leiders om de corruptie in het land aan te pakken.

De OECD spoort Oekraïne aan om de reeds lang beloofde anti-corruptie wetgeving door te voeren, om een bureau voor de corruptiebestrijding op te zetten. Maar ook om wetgeving aan te nemen die regels stelt aan de integriteit binnen overheidsdiensten en een verbod in te stellen op de financiering van politieke partijen die miljardairs en oligarchen de mogelijkheid biedt om politici aan zich te binden.

Canada was één van de twintig landen die Oekraïne in 2009 financieel steunde. De Canadese hulp bedroeg in 2008 en 2009 in totaal 21,3 miljoen dollar en daarmee was het de op drie na grootste buitenlandse donor van Oekraïne.

Bron: Winnipeg Free Press

Geen opmerkingen: