dinsdag 18 januari 2011

Timosjenko: de geldpers draaide in 2010 op volle toeren

Oppositieleider Julia Timosjenko beschuldigt de regering er van dat die in het afgelopen jaar enorm veel geld heeft bijgedrukt en daarmee de koers van de gryvnia laag heeft gehouden. "We hebben er onderzoek naar gedaan. Van het overheidsbudget van bijna 100 miljard gryvnia bleek de helft afkomstig van een geldemissie. "De gryvnia-drukpers werkte op volle toeren".

Volgens Timosjenko is president Viktor Janoekovitsj daar nauw bij betrokken. "De belangrijkste zakenpartner" (van de zoon van de president) leidt de Nationale Bank van Oekraïne. "Ze sturen het bijgedrukte geld als herfinanciering naar de banken waar ze zelf de baas zijn. Vervolgens komt het geld op de binnenlandse markt... met als gevolg dat de prijzen onder druk komen te staan", aldus Timosjenko.

De oud-premier wil de bewijzen van het op grote schaal bijdrukken van geld overhandigen aan de procureur-generaal, waar ze toch al vrijwel dagelijks over de vloer komt vanwege het onderzoek waarin zij van het verduisteren van overheidsgeld en machtsmisbruik wordt beschuldigd.

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: