dinsdag 22 februari 2011

370.000 lemma's en geografische namen

De Nationale Wetenschappelijke Academie heeft vandaag, op de internationale Dag van de Taal, het eerste deel gepresenteerd van het Woordenboek van de Oekraïense Taal. Met in totaal twintig delen moet het woordenboek één van de meest uitgebreide ter wereld worden. Het eerste deel omvat meer dan 370.000 lemma's en geografische namen.

President Boris Paton van de Academie noemde het een werk "dat een belangrijke invloed zal hebben op de ontwikkeling van het Oekraïens in al z'n facetten". In de 70'er jaren van de vorige eeuw werd het eerste Oekraïense woordenboek uitgebracht, maar volgens Volodomir Sjirokov, één van de samenstellers van het nieuwe woordenboek, is dat 11-delige woordenboek niet alleen qua omvang maar ook wat diepgang betreft niet te vergelijken.
Van het eerste deel van het Woordenboek van de Oekraïense Taal zijn vooralsnog 1.100 exemplaren gedrukt. Paton verwacht dat het eerste deel "zichzelf verkoopt" en dat de vraag naar de volgende delen daardoor groter zal zijn.

Het Oekraïense Linguïstische Informatie Fonds brengt rond deze tijd nog twee (digitale) woordenboeken uit, waaronder een technisch woordenboek Oekraïens-Russisch-Engels.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: