vrijdag 18 februari 2011

'Een oncontroleerbare groep, zelfredzaam en onafhankelijk'

De Oekraïense topindustriëlen vinden het maar niets dat er steeds meer kleine ondernemers bij komen. Die ondergraven hun machtspositie. Aldus de vooraanstaande econoom Oleksandr Paskhaver tijdens een forumdissie van het advocatenkantoor Frishberg & Partners.

Laat ze maar 'gewoon' in een fabriek aan de slag gaan. Dat is volgens Paskhaver de opvatting van de grote industriële ondernemers, vooral uit de regio Donetsk. De oude Sovjet-mentaliteit, waar president Viktor Janoekovitsj het nog moeilijk mee gaat krijgen.

"Ze vinden overheidsregulering beter dan stimulerende maatregelen, een monopoliepositie efficiënter dan concurrentie en stille pressie effectier dan wettelijke regulering", aldus Paskhaver.

Maatregelen van de overheid om de positie van het midden- en kleinbedrijf te verbeteren, zijn niet te verwachten. Met de pas in werking getreden belastingwetgeving heeft de regering het er alleen maar moeilijker op gemaakt voor de kleine ondernemer. Die kreeg een belastingverhoging voor de kiezen, terwijl de grote ondernemingen juist een belastingverlaging kregen. De ondernemers hielden dagenlang protestacties bij het parlement, maar dat haalde niets uit.

Paskhaver, in het verleden adviseur van president Leonid Koetsjma, veronderstelt dat de huidige regering de kleine ondernemers beschouwt als "een grote, niet te controleren groep, zelfredzaam en onafhankelijk".

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: