donderdag 17 februari 2011

Historisch onderzoeker heeft het zwaar te verduren

De staatsveiligheidsdienst SBU heeft historicus Ruslan Zabily woensdag vijf uur lang verhoord op verdenking van het bezit van geheime staatsdocumenten. Zabily is directeur van het gevangenismuseum Lontsky in Lviv.

Hij werd door de SBU naar Kiev geroepen, in de veronderstelling dat hij daar z'n computer terug zou krijgen. Dat bleek niet het geval. "Ik moest de reis naar Kiev zelf betalen en ging met lege handen terug", aldus Zabily,

De historicus was al eerder verhoord, in september afgelopen jaar. Zabily doet onderzoek naar de strijd tegen de Sovjets voor onafhankelijkheid van Oekraïense nationalisten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aan de gewraakte documenten is niets geheims, betoogt Zabily. Hij haalde ze van de website www.kgbdocuments.eu die open staat voor iedereen die geïnteresseerd is in de geheime dienst van de voormalige Sovjet-Unie.

Zabily's museum maakt geen deel uit van het Oekraïense Instituut van de Nationale Geschiedenis, ook al heeft president Viktor Janoekovitsj verordonneerd dat dit wel het geval moet zijn. Ook moet het museum het nog altijd stellen zonder de voor dit jaar al toegezegde overheidssubsidie.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: