donderdag 24 februari 2011

Janoekovitsj beantwoordt drie uur lang vragen op tv

President Viktor Janoekovitsj krijgt morgen vooral vragen voorgelegd over de sociale en economische problemen waarmee de Oekraïense bevolking te maken heeft. Na de aankondiging dat Janoekovitsj drie uur lang live op televisie vragen zou beantwoorden, werden in de afgelopen weken meer dan 5.000 vragen ingestuurd.

Het vinden van een geschikte woning blijkt veel mensen bezig te houden. Starters, maar bijvoorbeeld ook gepensioneerde militairen ondervinden daar problemen mee. Dat komt vooral omdat de banken terughoudend zijn met het verstrekken van leningen.

Veel vragen gaan over eerder afgesloten leningen in Amerikaanse dollars, waarbij de hypotheeknemers in problemen zijn geraakt door de sterke waardevermindering van de gryvnia. De vragenstellers willen van de president weten of de overheid hen financieel tegemoet kan komen.


Ook de pensioenhervorming houdt de Oekraïners erg bezig, getuige het aantal vragen hierover. De lage kinderbijslag van 11,87 euro per maand wordt door velen gezien als een belediging. Er kwamen ook veel klachten binnen van klanten van de Rodovid Bank dat zij niet bij hun spaargeld kunnen komen.

Andere klachten betroffen vooral de stijgende woonlasten, waar geen kwaliteitsverbetering tegenover staat. Over het functioneren van okale overheden, de politie en de rechtbanken werd eveneens veel geklaagd.

Pas afgestudeerde jongeren klagen over het gebrek aan werkgelegenheid. Banen zijn er wel, maar dan wordt steevast gezocht naar iemand met ervaring. Het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd gaat volgens velen ten koste van de werkgelegenheid van jongeren.

Janoekovitsj' 'gesprek met het land' is morgen van 11.00 tot 14.00 uur te volgen op zes nationale tv-zenders.

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: