zaterdag 12 februari 2011

Janoekovitsj: 'Corruptie zit niet in de top, maar eronder'

De meeste corruptie in Oekraïne is te vinden bij het middenkader en de laagste rangen van het overheidspersoneel. Aldus president Viktor Janoekovitsj. "Wij zitten nog altijd met de naweëen van een lange Sovjet-periode. De bovenlaag heeft zich vaak aan moeten passen aan veranderende politieke omstandigheden, maar het middenkader en de lagere ambtenaren zijn al die tijd hun eigen gang gegaan. Daar heeft de corruptie zich vast genesteld", zei Janoekovitsj vrijdag in een interview met de BBC.

Gevraagd naar mogelijk politieke motieven bij het aanpakken van de corruptie antwoordde Janoekovitsj 'dat corrupte politici en ambtenaren zich verschuilen achter deze verdediging'. Maar, aldus de presidint, "justitie kijkt niet naar de politieke kleur van de mensen die de wet overtreden".

Janoekovitsj benadrukte in het interview het belang van politieke stabiliteit in Oekraïne. In de komende jaren, tot aan de volgende presidentsverkiezingen, wil hij het land verder moderniseren. "We gaan bij Europa horen en dat komt ons allemaal ten goede."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: