maandag 28 februari 2011

Oekraïense champagne al bijna verleden tijd



Champagne komt uit Frankrijk, niet uit Oekraïne. Toch tooit de bubbelwijn uit de Krim zich al sinds mensenheugenis met de naam 'champagne' op het etiket.
Maar niet lang meer. Als Oekraïne straks deel uitmaakt van de Europese vrijhandelszône, dan mag de champagne geen champagne meer heten. Zoek maar een andere naam, luidt het advies van José Manuel Pinto Teixeira, de leider van het EU-onderhandelingsteam dat vorige week in Oekraïne op bezoek was.

Niet alleen de shampanskoje, maar alle producten zijn straks aan de beurt als hun naam kregen in de Sovjettijd naar Europees voorbeeld. Zoals de konjak, de zoete rode madeirawijn en de fetakaas. In de EU staan al met al 3.000 merknamen geregistreerd die zijn gebonden aan het productiegebied.

De Oekraïense onderhandelaars moesten méér concessies doen, maar volgens Teixeira ging vooral het loslaten van een aantal vertrouwde merknamen door een hard bot. In het verleden hebben meer nieuwe EU-landen dat moeten doormaken, was Teixeira's troost voor Oekraïne.

Spanje had ook z'n 'champagne' - dat werd de Cava. "Iedereen kent deze wijn nu als Cava", aldus Teixeira. Hij stelde voor om de Oekraïense Madeira om te dopen in Massandra, naar de streek waar de wijn geproduceerd wordt. "Wellicht komen er dan over enkele jaren toeristen speciaal voor deze wijn naar Massandra", opperde Teixeira.

De Oekraïense regering mag dan inmiddels overstag zijn, de doorsnee Oekraïner wil er nog niet aan. "Ik heb er van gehoord, maar ik kan me niet voorstellen dat we het straks niet meer over onze shampanskoye mogen hebben", zegt Marina, cassière in een supermarkt in Kiev.

Bron:  The Independent

Geen opmerkingen: