vrijdag 11 februari 2011

Oekraine over twee jaar in EU-vrijhandelzone

Nog dit jaar komen Oekraine en de EU tot overeenstemming over toetreding van Oekraine tot de Europese vrijhandelszone. Dat is de stellige overtuiging van de eerste onderhandelaar van EU-zijde, Philippe Cuisson. In de loop van 2013 begint dan een overgangsperiode van vijf tot tien jaar, afhankelijk waarin Oekraine aanpassingen doorvoert om aan allerlei EU-standaardeisen te voldoen.

 Cuisson gaat er vanuit dat Oekraine binnen tien jaar volledig in de Europese economie is ingepast. Deze week was de vijftiende gespreksronde tussen de EU en Oekraine, ditmaal in Kiev.

Ten aanzien van de goederenhandel is de EU-delegatie overeen gekomen dat daarvan 96 procent gevrijwaard is van handelsbeperkingen en heffingen. Voor alle industriële producten uit Oekraine, ook auto's, geldt dat van beperkingen en heffingen geen sprake is.

De landbouw vormt nog altijd een belangrijk discussiepunt. Volgens een woordvoerder van de Oekraiense regering heeft dat vooral te maken met bezwaren van de Oost-Europese EU-landen. "De nieuwe EU-landen zijn bevreesd dat hun landbouw te maken krijgt met concurrentie vanuit Oekraine. Daar komt bij dat veel Europese landen van oudsher gewend zijn hun agrarische markt af te schermen", aldus de woordvoerder.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: