donderdag 10 februari 2011

Ook scholieren krijgen 'dertiende maand'

Leerlingen in het voortgezet onderwijs en studenten die hoger onderwijs volgen, krijgen dit jaar een 'dertiende maand'. Aldus premier Mikola Azarov die woensdag in het parlement uitlegde dat zijn kabinet er alles aan doet om de levensstandaard van de Oekraïense bevolking te verbeteren. Hij zette zich daarbij af tegen de eerder door kritiek van parlementslid Anatoli Grisjenko die beweerde dat het inflatiecijfer van januari gemanipuleerd zou zijn.

Met meer dan 1,5 procent inflatie moeten de lonen en sociale uitkeringen namelijk omhoog. Volgens premier Azarov is het onjuist dat de voedselprijzen in werkelijkheid meer omhoog zijn gegaan dan zijn kabinet heeft gemeld. Om te bewijzen dat het zijn kabinet er niet om is begonnen dat de uitkeringen laag blijven, noemde Azarov de verhoging van de uitkeringen aan scholieren en studenten.

Leeringen in het beroepsonderwijs krijgen nu een maandelijkse uitkering van 25,72 euro per maand. Dat is over heel 2011 27,56 euro meer dan 2010. Oftewel een dertiende maand, aldus de premier. Studenten op de niveau's 1 en 2 krijgen maandelijks 51,45 euro. Dat is op jaarbasis 55,12 euro meer. Studenten op de niveau's 3 en 4 zitten nu op 68,17 euro, op jaarbasis 55,12 euro meer.

Weeskinderen, ook 'sociale wezen, krijgen van de overheid nu 79,56 euro als zij voortgezet onderwijs volgen. Wie hoger onderwijs volgt, krijgt 133,49 euro. Een verhoging op jaarbasis van 141,12 euro.

Bron: website Oekraïense regering

Geen opmerkingen: