zaterdag 5 februari 2011

Tarasjuk: 'Uitverkoop van nationale belangen'

Van normalisatie of verbetering van de relatie tussen Oekraïne en Rusland in het afgelopen jaar is geen sprake. Oekraïne heeft z'n nationale belangen slechts aan Rusland overgeleverd, meent oud-minister Boris Tarasjuk van Buitenlandse Zaken. Hij deed deze uitspraak in het programma Echo van Radio Moskou.

Het lag volgens Tarasjuk ook niet aan de regering waarvan hij deel uitmaakte, dat de verhouding met Rusland verslechterde. Dat kwam slechts doordat Rusland niet blij was met de democratische ontwikkelingen in Oekraïne en van de mensen die dat bewerkstelligd hadden. "Dat het nu beter lijkt te gaan tussen beide landen heeft alles te maken met de huidige uitverkoop van Oekraïne's nationale belangen."

Tarasjuk vindt het kwalijk dat Rusland druk uitoefent, omdat de regering daar wil dat wij ons houden aan de Russische visie op onze geschiedenis. Maar waarom zouden wij de historie van ons land en onze helden terzijde moeten schuiven. Wij Oekraïners hoeven ons toch niet te houden aan de stereotypes uit de tijd van de tsaren en de Sovjet-Unie. Ons land heeft z'n eigen geschiedenis."

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: