maandag 21 maart 2011

Oekraine zit met Lukasjenko in de maag

Rond de conferentie ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de kernramp in Tsjernobyl ontstond afgelopen week een rel, omdat ook de Wit-Russische president Alexander Lukasjenko daaraan mee wil doen. Lukasjenko heeft alle reden om de conferentie bij te wonen: niet alleen Oekraine heeft nog altijd te lijden onder de gevolgen van de brand in de kernreactor van Tsjernobyl, maar ook Wit-Rusland is er zwaar door getroffen.

Lukasjenko is echter door de Westerse leiders op de zwarte lijst gezet vanwege de voortdurende schending van de mensenrechten in Wit-Rusland. Zou Lukansjenko meedoen aan de conferentie in Kiev, dan was het nog maar de vraag of voorzitter Jose Manuel Baroso van de Europese Commissie nog wel bereid zou zijn om de conferentie te openen.

Er werd een diplomatieke oplossing gevonden. Niet Lukasjenko, maar premier Mikhail Myasnikovitsj zou de conferentie op dinsdag 19 april bijwonen. Zondag liet Lukansjenko echter weten dat hij een persoonlijke uitnodiging heeft ontvangen van zijn Oekraiense collega Viktor Janoekovitsj, en dat hij zeker van plan is om naar Kiev te gaan.

Ukraine badly wants Barroso there since it sees the European Union as the pivotal force in efforts to secure a pledge of $600 million from the world community at the Kyiv summit to build a new protective shield over the Chernobyl reactor.

Oekraine zit nu met het probleem dat een onwelkome gast wil komen en dat daardoor wellicht een meer dan welkome gast weg dreigt te blijven. Opnieuw wordt nu naar een uitweg gezocht. Die kan wellicht gevonden worden als Lukasjenko er genoegen mee neemt dat hij op dinsdag 26 april samen met de Russische president Dimitri Medvedev de herdenking van de Tsjernobyl-ramp bijwoont.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: