donderdag 24 maart 2011

Weinig optimisme onder Oekraiense bevolking

Een nieuwe economische crisis, werkloosheid en verdere devaluatie van de gryvnia. Het zijn de grootste schrikbeelden van de Oekrainers, constateert het onderzoeksbureau Rating. Niet verrassend, want het zijn de kwesties die de bevolking al lang in hun greep houden. Angst voor terroristische aanslagen heeft bijna niemand, slechts 2 procent is daar bang voor.

Van alle ondervraagden vindt 53 procent een nieuwe crisis beangstigend, terwijl een nauwelijks kleinere groep van 47 procent vooral werkloos worden vreest. Door 23 procent wordt de onberekenbare en voor velen onbetrouwbare overheid gezien als een bedreiging voor de stabiliteit van het land.

Zorgen zijn er ook om de slechter wordende gezondheidszorg, de toename van de misdaad en de kans op een milieuramp. Het steeds groter wordende aantal Oekrainers dat z'n toekomst buiten eigen land zoekt, wordt door veel mensen gezien als een bedreiging voor de toekomst, onder meer omdat steeds minder mensen de pensioenen van miljoenen oudere Oekrainers op moeten brengen.

Van de ondervraagden onderschreef 11 procent deze stelling, tegen 9 procent die vreest dat Oekraine geen toekomst heeft als zelfstandige staat. Door de verdeeldheid tussen oost en west in Oekraine zou er volgens 8 procent wel 'ns een burgeroorlog uit kunnen breken.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: