maandag 18 april 2011

Amerikaanse senatoren steunen stakende redactie Kyiv Post

Vier leden van de Amerikaanse Senaat, waaronder de Republikeinse oppositieleider Jon Kyl , hebben vanmorgen steun betuigd aan de redactie van de Kyiv Post. Het merendeel van de journalisten is sinds vrijdagmiddag in staking. Zij eisen dat het ontslag van hoofdredacteur Brian Bonner van de Engelstalige krant ongedaan wordt gemaakt.

Bonner werd ontslagen door de Britse eigenaar van de Kyiv Post, Mohammad Zahoor. De hoofdredacteur had geweigerd een interview met minister Mikola Prisjaznjuk van Agrarisch Zaken uit de krant te houden. Prisjaznjuk had zich laten interviewen, maar bedacht zich later dat hij uitspraken had gedaan die hij liever niet in de openbaarheid ziet.

De Amerikaanse senatoren kwamen zaterdag in Kiev aan. Inmiddels hebben zij gesprekken gevoerd met onder meer minister Grisjenko van Buitenlandse Zaken en oppositieleider Julia Timosjenko. Vanmorgen brachten de vier een bezoek aan de redactie van de Kyiv Post, waar met de redactieleiding werd gesproken. De senatoren zeiden zich zorgen te maken om de vrije meningsuiting in Oekraine.

Bron: Kyiv Post op Facebook

Geen opmerkingen: