vrijdag 22 april 2011

Boosheid om terugkeer van rode Sovjet-overwinningsvlag

Het Oekraïense parlement wil dat de rode Sovjet-vlag uit gaat bij de viering van de Overwinningsdag. Een besluit dat al veel teweeg heeft gebracht, want de vlag wordt in bijvoorbeeld de hoofdstad Kiev en in Lviv eerder gezien als het symbool van de vroegere overheerser dan van de overwinning op Nazi-Duitsland.

De oppositie is furieus over het meerderheidsbesluit. Parlementslid Stepan Kurpil van de Moederlandpartij beschuldigde de regerende Partij van de Regio's er donderdagavond op tv-zender Kanal 5 van dat die de Oekraïense bevolking uiteen wil drijven om zo de aandacht af te leiden van de stijgende prijzen en een inflatie die weer in de dubbele cijfers dreigt te geraken.

In Kiev liet stadsbestuurder Alaksandr Briginec weten dat wat hem betreft het gebruik van symbolen van niet-bestaande landen, in het bijzonder rode vlaggen, verboden moet worden. "Wat gebeurt er als we niet alleen de rode Sovjet-vlag toestaan, maar ook het symbool van Nazi-Duitsland? We hebben onze eigen, nationale vlag en die behoort uit te hangen."

In het westen van Oekraïne is furieus gereageerd op het parlementsbesluit. Daar wordt het verplicht uithangen van de Sovjet-vlag door intellectuelen ''een klap in het gezicht' genoemd.

Plaatsvervangend rector Mirolsav Marynovitsj van de Oekraïens-katholieke Universiteit in Lviv wijst er op dat, in tegenstelling tot het naoorlogse Duitsland, er na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niemand was die de verantwoordelijkheid nam voor de daden van het communistische regime. Hij vindt het daarom niet gerechtvaardigd dat de rode vlag weer triomfantelijk uit moet op de

Overwinningsdag.Bronnen: ukrinform, Western Information Center

Geen opmerkingen: