zaterdag 23 april 2011

Kerncentrale Zaporizja krijgt seismologisch station

Bij de kerncentrale Zaporizja komt binnenkort een seismologisch station. Dat heeft het regionale bestuur van Zaporizja zaterdag bekend gemaakt. "De kans op een aardbeving is niet groot, maar na de tragedie in Fukushima na de aardbeving in Japan nemen we het zekere voor het onzekere", aldus een persverklaring.

plaatsvervangend directeur Oleksander Kendzera van de geofysische faculteit van de Oekrainse Academie voor Wetenschappen waarschude een maand geleden dat er wel degelijk een kans is op een aardbeving in het zuidoosten van Oekraïne, ook al die kans klein.

\Belangrijker nog: in Oekraine worden volgens Kendzera regelmatig aardbevingen waargenomen. "In de Karpaten hebben we de seismische zone Vrancha, waar zich geregeld flinke aardbevingen voor doen die in heel Oekraine gevoeld worden. Er zijn nog wel meer tectonische afwijkingen op ons grondgebied. Op 14 januari van dit jaar werd bij Kriviy Rig nog een kleine aardbeving waargenomen - 3,9 op de schaal van Richter.''

Kendzera constateerde toen dat van de grootste kerncentrale van heel Europa Zaporizhia NPP niet bekend is of die aardbevingsbestendig is, en evenmin of sprake is van een aardbevingsrisico. Er worden in deze regio ook geen seismische waarnemingen gedaan.

Er zijn volgens Kendzera al wel onderzoeken gedaan naar de aardbevingsbestendigheid van de kerncentrales Rivne, Chmelnitski en Juzhnoukrainsk NPP. "Maar van Zaporizhia NPP weten we niet of die bestand is tegen een eventuele aardbeving.''

Bronnen: Interfax-Ukraine, Kyiv Post

Geen opmerkingen: