maandag 11 april 2011

Kutsjma mag het land wel uit, mag het land niet uit

Oud-president Leonid Kutsjma mag niet naar Moskou reizen voor de herdenking van de eerste ruimtevlucht ooit, die van Yuri Gagarin op 12 april 1961. Kutsjma wilde voor twee dagen naar de Russische hoofdstad afreizen, maar de openbare aanklager heeft hem dat vanmorgen verboden.

Eerder had Kutsjma gezegd dat hij toestemming had om naar het buitenland te gaan, maar de openbare aanklager besliste vanmorgen toch anders. Kutsjma moet zich morgen opnieuw bij hem vervoegen voor verhoor.

De oud-president wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de journalist Georgy Gongadze in 2000. Kutsjma kreeg afgelopen dinsdag wel toestemming om naar Dnipropetrovsk te gaan voor de begrafenis van de voormalige hoofdingeneur Stanislav Konyukchov van Pivdenmash, de rakettenfabriek waarvan Kutsjma de algemeen directeur was voordat hij president werd.
Kutsjma moet op zoek naar een nieuwe advocaat door een tragische gebeurtenis. Advocaat Mikhailo Kisilevitsj overleed namelijk vanmorgen vroeg aan een hartstilstand. Volgens Viktor Petrunenko, ook als advocaat door Kutsjma ingehuurd, maakte zijn overleden collega zich zorgen om Kutsjma's verdediging, in het bijzonder vanwege "de moeilijke relatie met een ondervrager''.'
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: