zondag 10 april 2011

Minder anti-Joodse uitingen in Oekraïne

Het anti-semitisme neemt af in Oekraïne. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in het jaarlijkse mensenrechtenrapport. Afgelopen jaar werden negen gevallen gemeld, tegen negentien in 2009 en 13 in 2008.

Van geweld tegen Joden was geen sprake, wel werden vernielingen aan Joodse eigendommen aangericht. Arrestaties door de politie werden niet verricht. In januari 2010 werden in Sudak (de Krim) pamfletten verspreid waarin werd opgeroepen om alle Joden in het land te vermoorden. De daders werden niet opgespoord.

Ook werden geen maatregelen getroffen tegen Serhiy Ratuschnjak, de vroegere burgemeester van Uzhgorod, en het gemeenteraadslid van Cherson, Sheriy Kirisjenko. Beiden deden anti-semitische uitspraken. Ook in de media duiken af en toe anti-semitische verhalen op, maar dat komt wel steeds minder vaak voor.

De afname van het anti-semitisme in Oekraïne kan volgens het Amerikaanse rapport worden toegeschreven aan de niet aflatende inspanningen van een aantal organisaties. De staatsveiligheidsdienst SBU zegt in de afgelopen twee jaar zeker zes misdrijven tegen Joodse Oekraïners te hebben verijdeld. Het betrof plannen van skinheads in Cherkassy en Dnepropetrovsk. Ook kon een aanslag voorkomen worden op het culturele centrum Hesed Haim in Sumy.

In Oekraïne wonen naar schatting 103.600 Joden, ofwel 0,2 procent van de totale bevolking. Joodse organisaties gaan er echter vanuit dat het land 370.000 Joodse inwoners.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: