maandag 18 april 2011

'Oekraine is zwaar afhankelijk van kernenergie'

Oekraine kan niet zonder kernenergie. De economie leunt zwaar op deze omstreden manier van energieopwekking. Vooritter Boris Paton van de Nationale Academie van Wetenschappen heeft het op een internationale conferentie over 'de lessen van Tsjernobyl' nog maar 'ns hardop gezegd, in navolging van president Viktor Janoekovitsj.

''Oekraine heeft een toenemende energiebehoefte. Kernenergie voorziet nu in de helft van die behoefte en het kan niet anders dan dat de economie, maar ook de leefomstandigheden van elke Oekrainer er fors op achteruit gaat zonder kernenergie."

Paton wees er op dat deze constatering gepaard moet gaan met de nodige zorg om de veiligheid in de vier kerncentrales die het land telt. Niet alleen in technisch opzicht, maar ook de zorgvuldigheid van de medewerkers in de kerncentrale telt zwaar. Paton: "Ook na de gebeurtenissen in Japan kunnen we niet zomaar besluiten om van kernenergie af te zien."

De vier Oekraiense kerncentrales hebben in totaal vijftien reactoren die samen goed zijn voor een stroomproductie van 13.800 Megatwatt.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: