vrijdag 15 april 2011

Ondernemersvoorzitter wil ook handel met Rusland veilig stellen

Toetreding van Oekraïne tot de douaneunie met Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan is vrijwel onmogelijk, meent voorzitter Anatoly Kinakh van de Oekraïense Organisatie van Industriëlen en Ondernemers, de ULIE. Zowel de EU als de Russische Federatie zijn belangrijke handelspartners en het is niet goed om die tegen elkaar uit te spelen.

"We hebben in ons land vastgelegd dat we deel willen gaan uitmaken van de vrijhandelszone van de Europese Unie. Daar moeten we aan vasthouden", aldus Kinakh. Tegelijkertijd wil hij dat de regering Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan als belangrijke, strategische partners erkent. Die drie landen zijn immers goed voor 40 procent van Oekraïne's uitvoer.

"Doordat we ons al hebben vastgelegd met ons streven om bij de EU te willen horen, is het niet mogelijk dat we ook nog deel gaan uitmaken van de douaneunie", meent Kinakh. Hij vindt dat Rusland daar rekening mee moet houden. Maar voor de Oekraïense regering geldt volgens hem dat die moet streven naar een gelijke behandeling, oostwaarts én westwaarts.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: