woensdag 13 april 2011

Poetin vindt lagere gasprijs Oekraine bespreekbaar

Rusland is bereid om over de verlaging van de gasprijs te praten. Deze toezegging heeft de Oekraiense premier Mikola Azarov dinsdagavond gekregen van premier Vladimir Poetin tijdens diens bezoek aan Kiev. Volgens Azarov heeft Poetin vice-premier Igor Sechin opdracht gegeven om te gaan onderhandelen. Aan Oekraiense zijde gaat minister Andry Kliujev het gesprek aan. Sechin komt daarvoor op dinsdag 19 april naar Kiev.

De Russische gasgigant Gazprom gaf vorige week te kennen de gasprijs flink te willen verlagen, maar verbond daar een politieke voorwaarde aan. Oekraine zou moeten toetreden tot de douaneunie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Poetin hield daar dinsdagavond ook een warm pleidooi voor, maar hij kreeg weinig respons van zijn Oekraiense ambtsgenoot Azarov.

Het voor Oekraine onvoordelige gascontract werd in 2009 afgesloten door toenmalig premier Julia Timosjenko. De regering-Joesjenko lag niet goed bij de Russen, vandaar de hoge gasprijs. Tegen Timosjenko loopt sinds begin deze week een strafrechterlijk onderzoek naar de gang van zaken toen. Uitgezocht wordt of Timosjenko iets te verwijten valt.

Het Oekraiense Naftogaz had een contract voor tien jaar, maar dat werd in 2009 open gebroken. De gasprijs wordt sindsdien per kwartaal vastgesteld. Inmiddels is dat nadelig door de hoge olieprijs, en daar is de gasprijs weer aan gekoppeld. Een jaar geleden werd een prijsreductie van 30 procent overeen gekomen, maar Oekraine vindt dat het nog altijd te veel betaalt.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: