vrijdag 22 april 2011

'Prijzen in Oekraïne in jaar met 30 procent gestegen'

In een jaar tijd zijn de kosten voor levensonderhoud in Oekraïne gestegen met 30%. De groei van salaris blijft hopeloos achter en, volgens de mening van experts, is het moeilijk voor te stellen waar een toekomstige groei vandaan moet komen. Dat is de conclusie van een prijsvergelijking uitgevoerd door de krant Korrespondent.

Korrespondent signaleert dat het moderne Oekraïne meer op de Sovjet Unie is gaan lijken met zijn dubbele standaard: de overheid geeft aan dat de levensstandaard is toegenomen maar de normale burger staat nog steeds in de rij voor basisproducten.

Door vergelijking van de kosten van producten gebruikt door een gemiddelde inwoner van Kiev in april 2010 met de aprilmaand van dit jaar is "Korrespondent" tot de conclusie gekomen dat prijzen voor standaard voedselproducten zijn gestegen met 28,5%.

Wanneer bij de vergelijking het gemiddelde benzineverbruik en de woonlasten voor een driekamerappartement worden betrokken, dan zijn de kosten voor levensonderhoud gestegen met bijna 31%.

De overheid en het Buro voor Statistiek hebben laten weten dat de inflatie in 2010 9,8% bedroeg en dat het gemiddelde salaris in dezelfde periode is gestegen met 11%.

Bron: MissionPossible

Geen opmerkingen: