dinsdag 19 april 2011

Reporters Without Borders verontwaardigd om ontslag hoofdredacteur

Reporters Without Borders heeft verontwaardigd gereageerd op het ontslag van Brian Bonner, de hoofdredacteur van de Kyiv Post. Bonner weigerde een interview met minister Mikola Prisjaznjuk van Landbouw uit de krant te houden. De minister deed in het interview uitspraken over de ondoorzichtige gang van zaken met betrekking tot de door de overheid opgelegde graanquota.

Volgens de internationale belangenorganisatie van journalisten komt Bonner's ontslag op een sleht moment voor de Oekraïense media, want die staan toch al onder grote druk van de overheid. De uitgever ontkende gisteren in een verklaring op de website van de Kyiv Post dat de hoofdredacteur zou zijn ontslagen omwille van het gewraakte interview. Bonner zou zijn ontslagen vanwege een meningsverschil over de kwaliteit van de Russische versie van de Kyiv Post.

Het conflict tussen uitgever en redactie verscherpte maandag, toen bleek dat de stakende journalisten geen toegang meer hebben tot hun computerbestanden en e-mail. Dinsdagmorgen werd ze vervolgens de toegang tot hun redactiekantoor ontzegd.

Het ontslag van Bonner staat niet op zichzelf, aldus Reporters Without Borders. Vijf dagen geleden werd Serhiy Tichy ontslagen als hoofdredacteur van de Gazeta Po Pievski. Hij had het al een tijdje aan de stok met z'n uitgever. De jouranlisten van de Gazeta Po Pievski hebben al drie maanden geen loon gehad en de krant verschijnt ook al enige tijd niet meer. Volgens Tichy was één van de redenen voor z'n ontslag de kritiek die in februari in de krant werd geuit op president Viktor Janoekovitsj.

Volgens Reporters Without Borders staat de persvrijheid stevig onder druk. Oekraïne staat nu op de 131e plek op een lijst met 178 landen waar dat ook het geval is.

Bron: Reporters Without Borders

Geen opmerkingen: