maandag 11 april 2011

Timosjenko zou Oekraïne vele miljoenen door de neus hebben geboord

Julia Timosjenko wordt er nu ook van verdacht dat zij als premier in 2009 haar boekje te buiten is gegaan bij het afsluiten van gascontracten met Rusland. Zij zou de Oekraïense staatskas voor 130,2 miljoen euro benadeeld hebben, aldus het openbaar ministerie vanmiddag.

Het betrof destijds contracten voor gasleverantie die het Oekraïense Naftogaz afsloot met Gazprom. Een aanklacht tegen Timosjenko ligt er nog niet, wel wordt onderzocht hoe de gasdeal destijds in elkaar stak.

Timosjenko werd er al van verdacht dat zij het geld van Japanse CO2-rechten onterecht heeft gebruikt om halverwege 2009, op het dieptepunt van de economische crisis, heeft gebruikt om de pensioenen uit te betalen. Ook zou zij auto's die waren bedoeld om als ambulances te worden omgebouwd, hebben ingezet voor haar verkiezingscampagne.

De bekendmaking van het openbaar ministerie komt op een pikant moment, namelijk aan de vooravond van een bezoek van Vladimir Poetin. De Russische premier was als president in 2009 betrokken bij het gasakkoord waar Oekraïne nu graag vanaf wil, omdat de destijds afgesproken prijs als veel te duur wordt ervaren. Rusland wil de gasprijs wel verlagen, als Oekraïne zich wil aansluiten bij de douaneunie met Wit-Rusland en Kazachstan.

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: