zaterdag 23 april 2011

Vice-voorzitter Russische Doema: 'Prijsaanpassing gas is absurd'

Er is geen enkele aanleiding om het Russische gas goedkoper te maken voor Oekraïne, meent de invloedrijke Valery Yazev. Hij is zowel voorzitter van de Russische organisatie van gasleveranciers als vice-voorzitter van het Russiche parlement, de Doema.

"De gasprijs in Europa stijgt, als gevolg van de kernramp in Fukushima is de vraag naar gas flink gestegen op de wereldmarkt", aldus Yazev. Hij vindt dat er ''minder en minder" reden is om speciaal voor Oekraïne de gasprijs naar beneden bij te stellen. Het openbreken van het Akkoord van Charkiv uit 2009 noemt hij zelfs ''absurd''.

Yazev maakt één uitzondering: als het Oekraïense Naftogaz en het Russische Gazprom een nauwe samenwerking aan gaan. "Dan is sprake van een gemeenschappelijk belang en kan de gasprijs voor Oekraïne omlaag."

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj benadruke enkele dagen geleden nog maar 'ns dat de prijs van het Russische gas toch echt naar beneden moet. "We betalen, maar onze economie heeft er zwaar onder te lijden."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: