donderdag 26 mei 2011

Lutsenko komt mogelijk vrijdagmorgen vrij

Juri Lutsenko wordt vrijdag mogelijk vrijgelaten. Zijn familie heeft te horen gekregen dat zij de oud-minister 's ochtends bij het huis van bewaring kunnen ophalen. Lutsenko heeft er dan vijf maanden in voorarrest op zitten. Dat voorarrest loopt om middernacht af en de rechtbank heeft maandag geen besluit genomen over een nieuwe verlenging.

Een verslaggever van het persbureau Interfax-Ukraine kon het bericht van Lutsenko's vrijlating bevestigd noch ontkend krijgen. Zijn partijbureau heeft laten weten dat behalve de familie ook vrienden en parlementsleden Lutsenko aan de poort zullen opwachten.

Lutsenko wordt van machtsmisbruik verdacht. Hij zou zijn chauffeur ruim 36 mille teveel loon hebben betaald in de jaren dat hij minister van Binnenlandse Zaken was. De aanklacht wordt door de oppositie gezien als 'politieke laster' van regeringszijde.

Dat geldt ook voor oud-premier Julia Timosjenko, die een rechtszaak wacht omdat zij een voor Oekraïne nadelig gascontract met Rusland heeft afgesloten in 2009. Donderdag waarschuwde de Europese Commissaris voor Humanitaire zaken Catherine Ashton de Oekraïense regering dat die voor een eerlijke, onpartijdige behandeling van voormalige ministers moet zorgen. Het is met name de gang van zaken rond Timosjenko die de EU ongerust heeft gemaakt. 
 
Timosjenko en Lutsenko zijn niet de enige ex-ministers die nu met strafzaken geconfronteerd worden. Volgens Ashton moet Oekraïne als huidige voorzitter van de Raad van Europa het goede voorbeeld geven en niet proberen om oud-bewindslieden zwart te maken.
 
Bron: Kyiv-Post

Geen opmerkingen: