vrijdag 20 mei 2011

Moederlandpartij vraagt Lutsenko weer te gaan eten

De Moederlandpartij heeft een beroep gedaan op Juri Lutsenko om te stoppen met z'n hongerstaking, voordat het te laat is. "Wij steunen deze dappere daad van onze vriend en collega, die zelfs op een radicale wijze op durft te komen voor zijn rechten", luidt de verklaring van het congres van de Moederlandpartij.

Lutsenko's gezondheid is slecht na bijna vier weken hongerstaking. Zijn echtgenote liet vrijdagmorgen weten dat de artsen zijn toestand als kritiek betitelen. Lutsenko wil echter van geen opgeven weten. Hij blijft hoe dan ook in de politiek, verklaarde hij vrijdag.

Tegelijkertijd werd de regering opgeroepen om Lutsenko vrij te laten. De oud-minister van Binnenlandse Zaken zit sinds 26 december in voorarrest, op beschuldiging van fraude met overheidsgeld. In de verklaring van het partijcongres werd nog maar 'ns aangegeven dat het hier ongetwijfeld om een door politieke motieven ingegeven strafrechterlijk onderzoek betreft.

Ook Julia Timosjenko, de leider van de Moederlandpartij, heeft te maken met dreigende rechtszaken over kwesties uit de tijd dat zij premier was, en Lutsenko deel uitmaakte van haar kabinet.

Timosjenko werd vrijdag herkozen als leider van de Moederlandpartij.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: