donderdag 19 mei 2011

Rechter verbiedt alle demonstraties in Odessa

Een rechtbank in Odessa heeft de demonstraties verboden die diverse organisaties van links en rechts komende zaterdag tegelijkertijd wilden houden in het centrum van Odessa. De nationalistische partij Svoboda beraadt zich nog op de rechterlijke uitspraak, hoger beroep wordt nog overwogen.

Wat de partijen ter linkerzijde doen, is nog ongewis. De pro-Russische partij Rodina legt zich neer bij het verobd, maar de organisatie Dozor houdt een slag om de arm. "We bezien wat Svoboda doet. Gaan de nationalisten ondanks het verbod toch de straat op, dan doen wij dat ook", aldus woordvoerder Volodimir Chirkin van Dozor.

Behalve Svoboda, Rodina en Dozor hadden ook de Communistische Partij, de afdeling Odessa van de Unie van Officieren van de Sovjet-Unie en de afdeling Odessa van de Progressieve Socialistische Partij een aanvraag ingediend om zaterdag een demonstratieve optocht te mogen houden. Allemaal over dezelfde route, allemaal beginnend om 16.00 uur.

Svoboda wilde demonsteren in Odessa na de uit de hand gelopen herdenking van de Dag van de Overwinning op 9 mei in Lviv. Voor Odessa werd gekozen omdat daar de pro-Russische demonstranten vandaan kwamen die in Lviv in aanvaring kwamen met de nationalisten van Svoboda.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: