dinsdag 31 mei 2011

Timosjenko eist weer eind aan strafonderzoeken

Driemaal is scheepsrecht. Dat moet oppositieleider Julia Timosjenko gedacht hebben toen ze voor de derde keer procureur-generaal Viktor Psjonka verzocht om op te houden met de strafrechterlijke onderzoeken naar haar handel en wandel in de jaren van haar premierschap. Die onderzoeken zouden politiek gemotiveerd zijn, bedoeld om haar functioneren in de politiek te bemoeilijken.

Timosjenko beklaagde zich eerder al tweemaal bij Psjonka, maar die reageerde niet. De procureur-generaal heeft echter een wettelijke plicht om binnen een bepaalde termijn te reageren op een klacht, aldus Timosjenko. Haar derde klacht diende zij afgelopen dinsdag 26 mei. De uiterste termijn om te reageren, liep maandag af.

In een open brief, gepubliceerd op haar persoonlijke website, richt zij zich tot Psjonka: "Ik heb kennis genomen van uw eigen woorden, dat president Janoekovitsj' instructies meer juridische kracht bezitten dan de grondwet en de Oekraïense wetgeving. Uw persoonlijke vriendschap met Janoekovitsj is bekend, maar de Janoekovitsjen komen en gaan, terwijl de wet en de verantwoordelijkheid voor het overtreden van de wet blijven bestaan."

Dat laatste heeft alles weg van een onverholen dreigement, want Timosjenko maakt een goede kans om de volgende president van Oekraïne te worden. In dat geval heeft Psjonka weinig toekomstperspectief in zijn huidige functie.

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: