woensdag 25 mei 2011

Justitie wil van Timosjenko een huismus maken

Justitie blijft oppositieleider Julia Timosjenko aan banden leggen. Ze heeft een bezoek aan Charkiv moeten afzeggen, omdat de openbare aanklager vindt dat zij haar tijd maar moet gebruiken om de bewijsstukken voor de aanstaande rechtszaak tegen haar te bestuderen.

"Ze blijven er voor zorgen dat ik het land niet in kan om met mijn kiezers in contact te komen", aldus Timosjenko. Zij verwacht evenmin toestemming te krijgen voor een bezoek aan het Europees Parlement op donderdag 23 juni in Brussel. Timosjenko heeft wel een verzoek daartoe ingediend. "Maar ik krijg vast geen toestemming. Dat doen ze niet, want ze zijn veel te bang dat de EU onze regering op de vingers tikt."

De procureur-generaal heeft Timosjenko woensdag opgedragen dat zij elke dag naar zijn kantoor komt, om daaar in zijn bijzijn de bewijsstukken te bestuderen. Dinsdag kreeg zij wel toestemming om de stukken te kopiëren. Timosjenko wilde de bewijsstukken in het proces over het omstreden Russische gascontract uit 2009 nader bekijken in het kantoor van de Moederlandpartij, maar daar voelt de procureur-generaal niets voor. Volgens hem schrijft de wet voor dat dit gebeurt in zijn kantoor.

Bronnen: Kyiv Pos, Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: